.    .
 
Nawigacja:  Strona główna - Dla uczniów - Jadłospis dzieci
JADŁOSPIS DZIECI

data

obiad

27.03Pn.

Zalewajka z ziemniakami i kiełbasą 150-200 ml

(woda, ziemniaki, barszcz biały ( mąka żytnia, woda ,czosnek ) wywar mięsno- jarzynowy( mięso wieprzowe, marchew, pietruszka, seler), cebula, kiełbasa ( mięso wieprzowe, białko sojowe, białko zwierzęce, przyprawy),  śmietana 18%,przyprawy)

Pierogi z mięsem i okrasą 120-150 g

(jajo, mąka pszenna, przyprawy, woda, mięso wieprzowe, boczek wieprzowy,  cebula, kiełbasa ( mięso wieprzowe, białko sojowe, białko zwierzęce, przyprawy)

Kompot 200-250 ml

( woda, owoce sezonowe, cukier lub miód)

 

28.03Wt.

Ryżanka z warzywami i pietruszką 150-200 ml

(woda, wywar mięsno- jarzynowy( mięso wieprzowo- drobiowe, marchew, pietruszka, seler),

ryż, śmietana 18%, mąka pszenna, przyprawy, nać pietruszki )

Kotlet szwajcarski panierowany 75-100 g

( schab/k, żółty ser, jaja, bułka tarta, mąka pszenna, olej rzepakowy)

Ziemniaki gotowane z koperkiem 100-150 g

( woda, ziemniaki, koper, sól)

Surówka Colesław 75-100 g

( biała kapusta, marchew, cebula, sok z cytryny, olej rzepakowy, przyprawy)

Kompot 200-250 ml

( woda, owoce sezonowe, cukier lub miód)

 

29.03

Śr.

Zupa jarzynowa z ziemniakami i natką pietruszki 150-200 ml

(woda, wywar mięsno- jarzynowy( mięso wieprzowo- drobiowe, marchew, pietruszka, seler)

Pulpety drobiowe w sosie własnym szczypiorkowym 100-120 g

(woda, mięso drobiowe, jaja, bułka, mąka pszenna, przyprawy, szczypiorek, mleko)

Kasza jęczmienna 100-120 g

(woda, kasza jęczmienna)

Surówka z buraków 75-100 g

( buraki, cebula, olej rzepakowy, miód, sok z cytryny, sól )

Kompot 200-250 ml

( woda, owoce sezonowe, cukier lub miód)

30.03Czw.

Bulion z makaronem i warzywami 150-200 ml.

(woda, wywar mięsno- jarzynowy( mięso drobiowo- wołowe, marchew, pietruszka, seler), mąka pszenna, jajo, natka pietruszki)

Nugetsy  drobiowe  75- 100 g

(filet drobiowy mąka pszenna, olej rzepakowy)

Ziemniaki purre z koperkiem 100-150 g

(  ziemniaki, śmietana 18%, masło, koper, wodaprzyprawy)

Marchewka gotowana z groszkiem 75-100 g

( woda, marchew, groszek, masło, mąka pszenna, cukier, sól)

Kompot 200-250 ml

( woda, owoce sezonowe, cukier lub miód)

 

31.03Pt.

Zupa pomidorowa z ryżem 150-200 ml

(woda, wywar mięsno- jarzynowy( mięso wieprzowo- drobiowe, marchew, pietruszka, seler),

przecier pomidorowy, śmietana 18%, ryż paraboliczny, przyprawy)

Kluski leniwe z masłem i cynamonem 150 g

(woda, ziemniaki, mąka pszenna, ser biały, jajo, masło, cukier, cynamon)

Kompot 200-250 ml

( woda, owoce sezonowe, cukier lub miód)

 

data

 

03.04Pn.

Zupa ogórkowa z warzywami, ziemniakami i koperkiem 150-200 ml

(woda, wywar mięsno- jarzynowy( mięso wieprzowo- drobiowe, marchew, pietruszka, seler),ogórek kiszony( gorczyca), ziemniaki, przyprawy, koper)

Zraziki drobiowe w sosie pieczeniowym  100- 150 g

( udziec drobiowy, boczek, ogórek kiszony, cebula, mąka pszenna, przyprawy)

Kopytka 100-120 g

(ziemniaki, jajo, mąka pszenna,   przyprawy, woda)

Surówka z czerwonej kapusty 75-100 g

(czerwona kapusta, jabłko, cebula, olej rzepakowy, sok z cytryny, cukier, przyprawy)

Kompot 200-250 ml

( woda, owoce sezonowe, cukier lub miód)

 

 

 

 

04.04Wt.

Krupnik na skrzydełkach z warzywami i natką pietruszki 150-200 ml

(woda, wywar drobiowo- jarzynowy( mięso drobiowe(skrzydełka), marchew, pietruszka, seler),

kasza jęczmienna, natka pietruszki)

Filet w chrupiącej skorupce 75-100 g

(Pierś kurczaka,  mąka pszenna, jajo, bułka tartaolej rzepakowy)

Ziemniaki purre z koperkiem 100-150 g

(  ziemniaki, śmietana 18%, masło, koper, wodaprzyprawy)

Jarzyny na parze 75-100 g

( woda, marchew, brokuły, kalafior,  przyprawy)

Kompot 200-250 ml

( woda, owoce sezonowe, cukier lub miód)

05.04Śr.

Zupa grochowa z ziemniakami  150-200 ml

(woda, wywar mięsno- jarzynowy( mięso wieprzowo- drobiowe, marchew, pietruszka, seler),groch, ziemniaki, mąka pszenna, boczek parzony, kiełbasa, cebula)

Ryż z prażonymi jabłkami i polewą jogurtową 100-120 g

(ryż, jabłka, cynamon, cukier, jogurt naturalny)

Kompot 200-250 ml

( woda, owoce sezonowe, cukier lub miód)

06.04Czw.

Zupa szczawiowa z ziemniakami i jajem 150-200 ml

(woda, wywar mięsno- jarzynowy( mięso wieprzowo- drobiowe, marchew, pietruszka, seler),

szczaw rozdrobniony, mąka, śmietana 18 %,jajo, ziemniaki)

Schab po parysku(w cieście)75- 100 g

(schab wieprzowy,  mąka pszenna, jajo,   przyprawy, olej rzepakowy)

Ziemniaki purre z koperkiem 100-150 g

(  ziemniaki, śmietana 18%, masło, koper, wodaprzyprawy)

Surówka z marchwi i jabłka 75-100 g

(marchew, jabłko, cukier, sok z cytryny)

Kompot 200-250 ml

( woda, owoce sezonowe, cukier lub miód)

 

07.04

Pt.

 

 

Kapuśniak z białej kapusty z pomidorami i ziemniakami 150-200 ml

(woda, wywar drobiowo- jarzynowy( mięso drobiowe, marchew, pietruszka, seler),

biała kapusta, pomidory, ziemniaki, mąka pszenna )

Naleśniki z serem i polewą czekoladową 120-150 g

(woda, mąka pszenna, jajo, przyprawy, ser biały, śmietana, polewa czekoladowa(kakao, masło, mleko, cukier puder)

Kompot 200-250 ml

( woda, owoce sezonowe, cukier lub miód)

 

 

Wszystkie prawa zastrzeżone © Zespół Szkół Społecznych 2009 - 2023