JADŁOSPIS DZIECI
data
|
obiad
|
27.03Pn.
|
Zalewajka z ziemniakami i kiełbasą 150-200 ml
(woda, ziemniaki, barszcz biały ( mąka żytnia, woda ,czosnek ) wywar mięsno- jarzynowy( mięso wieprzowe, marchew, pietruszka, seler), cebula, kiełbasa ( mięso wieprzowe, białko sojowe, białko zwierzęce, przyprawy), śmietana 18%,przyprawy)
Pierogi z mięsem i okrasą 120-150 g
(jajo, mąka pszenna, przyprawy, woda, mięso wieprzowe, boczek wieprzowy, cebula, kiełbasa ( mięso wieprzowe, białko sojowe, białko zwierzęce, przyprawy)
Kompot 200-250 ml
( woda, owoce sezonowe, cukier lub miód)
|
28.03Wt.
|
Ryżanka z warzywami i pietruszką 150-200 ml
(woda, wywar mięsno- jarzynowy( mięso wieprzowo- drobiowe, marchew, pietruszka, seler),
ryż, śmietana 18%, mąka pszenna, przyprawy, nać pietruszki )
Kotlet szwajcarski panierowany 75-100 g
( schab/k, żółty ser, jaja, bułka tarta, mąka pszenna, olej rzepakowy)
Ziemniaki gotowane z koperkiem 100-150 g
( woda, ziemniaki, koper, sól)
Surówka Colesław 75-100 g
( biała kapusta, marchew, cebula, sok z cytryny, olej rzepakowy, przyprawy)
Kompot 200-250 ml
( woda, owoce sezonowe, cukier lub miód)
|
29.03
Śr.
|
Zupa jarzynowa z ziemniakami i natką pietruszki 150-200 ml
(woda, wywar mięsno- jarzynowy( mięso wieprzowo- drobiowe, marchew, pietruszka, seler)
Pulpety drobiowe w sosie własnym szczypiorkowym 100-120 g
(woda, mięso drobiowe, jaja, bułka, mąka pszenna, przyprawy, szczypiorek, mleko)
Kasza jęczmienna 100-120 g
(woda, kasza jęczmienna)
Surówka z buraków 75-100 g
( buraki, cebula, olej rzepakowy, miód, sok z cytryny, sól )
Kompot 200-250 ml
( woda, owoce sezonowe, cukier lub miód)
|
30.03Czw.
|
Bulion z makaronem i warzywami 150-200 ml.
(woda, wywar mięsno- jarzynowy( mięso drobiowo- wołowe, marchew, pietruszka, seler), mąka pszenna, jajo, natka pietruszki)
Nugetsy drobiowe 75- 100 g
(filet drobiowy mąka pszenna, olej rzepakowy)
Ziemniaki purre z koperkiem 100-150 g
( ziemniaki, śmietana 18%, masło, koper, woda, przyprawy)
Marchewka gotowana z groszkiem 75-100 g
( woda, marchew, groszek, masło, mąka pszenna, cukier, sól)
Kompot 200-250 ml
( woda, owoce sezonowe, cukier lub miód)
|
31.03Pt.
|
Zupa pomidorowa z ryżem 150-200 ml
(woda, wywar mięsno- jarzynowy( mięso wieprzowo- drobiowe, marchew, pietruszka, seler),
przecier pomidorowy, śmietana 18%, ryż paraboliczny, przyprawy)
Kluski leniwe z masłem i cynamonem 150 g
(woda, ziemniaki, mąka pszenna, ser biały, jajo, masło, cukier, cynamon)
Kompot 200-250 ml
( woda, owoce sezonowe, cukier lub miód)
|
data
|
|
03.04Pn.
|
Zupa ogórkowa z warzywami, ziemniakami i koperkiem 150-200 ml
(woda, wywar mięsno- jarzynowy( mięso wieprzowo- drobiowe, marchew, pietruszka, seler),ogórek kiszony( gorczyca), ziemniaki, przyprawy, koper)
Zraziki drobiowe w sosie pieczeniowym 100- 150 g
( udziec drobiowy, boczek, ogórek kiszony, cebula, mąka pszenna, przyprawy)
Kopytka 100-120 g
(ziemniaki, jajo, mąka pszenna, przyprawy, woda)
Surówka z czerwonej kapusty 75-100 g
(czerwona kapusta, jabłko, cebula, olej rzepakowy, sok z cytryny, cukier, przyprawy)
Kompot 200-250 ml
( woda, owoce sezonowe, cukier lub miód)
|
04.04Wt.
|
Krupnik na skrzydełkach z warzywami i natką pietruszki 150-200 ml
(woda, wywar drobiowo- jarzynowy( mięso drobiowe(skrzydełka), marchew, pietruszka, seler),
kasza jęczmienna, natka pietruszki)
Filet w chrupiącej skorupce 75-100 g
(Pierś kurczaka, mąka pszenna, jajo, bułka tarta, olej rzepakowy)
Ziemniaki purre z koperkiem 100-150 g
( ziemniaki, śmietana 18%, masło, koper, woda, przyprawy)
Jarzyny na parze 75-100 g
( woda, marchew, brokuły, kalafior, przyprawy)
Kompot 200-250 ml
( woda, owoce sezonowe, cukier lub miód)
|
05.04Śr.
|
Zupa grochowa z ziemniakami 150-200 ml
(woda, wywar mięsno- jarzynowy( mięso wieprzowo- drobiowe, marchew, pietruszka, seler),groch, ziemniaki, mąka pszenna, boczek parzony, kiełbasa, cebula)
Ryż z prażonymi jabłkami i polewą jogurtową 100-120 g
(ryż, jabłka, cynamon, cukier, jogurt naturalny)
Kompot 200-250 ml
( woda, owoce sezonowe, cukier lub miód)
|
06.04Czw.
|
Zupa szczawiowa z ziemniakami i jajem 150-200 ml
(woda, wywar mięsno- jarzynowy( mięso wieprzowo- drobiowe, marchew, pietruszka, seler),
szczaw rozdrobniony, mąka, śmietana 18 %,jajo, ziemniaki)
Schab po parysku(w cieście)75- 100 g
(schab wieprzowy, mąka pszenna, jajo, przyprawy, olej rzepakowy)
Ziemniaki purre z koperkiem 100-150 g
( ziemniaki, śmietana 18%, masło, koper, woda, przyprawy)
Surówka z marchwi i jabłka 75-100 g
(marchew, jabłko, cukier, sok z cytryny)
Kompot 200-250 ml
( woda, owoce sezonowe, cukier lub miód)
|
07.04
Pt.
|
Kapuśniak z białej kapusty z pomidorami i ziemniakami 150-200 ml
(woda, wywar drobiowo- jarzynowy( mięso drobiowe, marchew, pietruszka, seler),
biała kapusta, pomidory, ziemniaki, mąka pszenna )
Naleśniki z serem i polewą czekoladową 120-150 g
(woda, mąka pszenna, jajo, przyprawy, ser biały, śmietana, polewa czekoladowa(kakao, masło, mleko, cukier puder)
Kompot 200-250 ml
( woda, owoce sezonowe, cukier lub miód)
|
|