Projekt powstał z inicjatywy uczennic w wyniku zainteresowania wypiekiem domowego chleba i zauważalnymi różnicami w poszanowaniu chleba dawniej i dziś. Projekt przygotowały uczennice klas gimnazjum we współpracy z nauczycielem biologii, historii i języka polskiego. Uczennice przygotowały prezentację multimedialną dotyczącą różnych rodzajów zbóż, rodzajów mąki. Odbyły się też indywidualne konsultacje z piekarzem, które pomogły zgłębić tajniki wypieku pieczywa, w szczególności przeanalizować przepisy na dobry, polski chleb. Z otrzymanego zakwasu dziewczęta wypiekały chleb wg różnych przepisów. |
|
|
Uczniowie zapoznali też się z dziełami literatury polskiej dotyczącymi problematyki chleba, które opowiadają o obyczajach z nim związanych. Efekty projektu zaprezentowane zostały na forum szkoły - prezentacja multimedialna dotycząca historii chleba i obyczajowości z nim związanej. Twórcy projektu przypomnieli wszystkim zasady podziału mąk oraz pokazali zboża, z których mąki powstają. | ||
Realizatorzy przygotowali dla uczniów poczęstunek składający się z własnoręcznie wykonanego pieczywa: chleb razowy, słonecznikowy, żytni, orkiszowy, oraz smalcu i ogórków kiszonych - zaprosili wszystkich do wspólnej degustacji. Zapach świeżego chleba cały dzień gościł w naszej szkole.
|
||
Projekt nasz został wyróżniony w eliminacjach Ogólnopolskiego Konkursu na Najlepsze Przedsięwzięcie Uczniowskie IDEA. |
W ramach finału uczniowie odbyli specjalne warsztatu z zakrsu autoprezentacji prowadzone przez aktorkę Ewę Serwę. Uczyli się zasad ruchu scenicznego i operowania głosem. Wykonali też ciekawą prezentację szkolnego stoiska. | . | |
Uwagę wszystkich przykuły ludowe stroje i połączenie nowoczesności z tradycją. Świetnie wypadły też rozmowy indywidualne z Komisją Kwalifikacyjną. |
|
|